Het bos van Bord-Louviers

Publié le par Armand Launay

Hêtre TabouelHet bos van Bord dankt zijn naam waarschijnlijk aan de nabijheid van de Seine : het bos aan “de boord van de Seine”. 

 

Dit belangrijk bos is openbaar bezit. Het nodigt dus uit tot talrijke wandelingen, fietstochten, ritjes te paard door de harsrijke vallei van de Seine en het bladerrijke plateau van Neubourg.


De sporters en de wandelaars vinden hier trajecten van verschillende moeilijkheidsgraad tussen de steile ravijnen, met kronkelende wegen, bezaaid met braamstruiken, waarvan de doorns je kuiten genadeloos toetakelen. Maar er zijn ook wandelingen goed begaanbare en afgebakende paden.


De gemeente Les Damps (2km van Pont-de-l’Arche) heeft zelfs zijn eigen sporttraject. Geschikt voor zondags- of avondwandelingen voor de mensen die houden van een zachte, zanderige grond. Dit traject vindt je aan de ring van Cobourg, aangegeven ter hoogte van het kerkhof op de weg naar Val-de-Reuil.Je vindt er picknicktafels en een “boulodrome”.


Deze gallo-romeinse overblijfselen geven aan dit bosmassief een toverachtige sfeer, waarbij men zich probeert voor te stellen hoe onze voorouders aan het werk waren nabij een villa, waarvan de resten heden ten dage half begraven liggen onder varens en bramen.


Hier en daar zie je in de oude steengroeven het wit van de krijtgrond en de natuurlijke stenen, waarop het bos zich uitstrekt.


Sommige delen van de ondergrond vertonen een bochtig reliëf, misschien van een bominslag uit de 2de wereldoorlog of, wie weet, ingestorte oude ondergrondse galerijen van de Tempeliers (die bezittingen hadden in Pont-de-l’Arche en Loiviers). Maar wat is daar van waar?


Mogelijk ziet de wandelaar de overblijfselen van enkele glooiingen, die diende als afbakening van de percelen, waar het vee tijdens de lange middeleeuwse nachten werd ondergebracht, alvorens, heel vroeg in de morgen hun weg verder te zetten.


Ons mooie bos biedt ook enkel prachtige uitzichten. De heel mooie kom je onverwacht tegen op de hoogten van Criquebeuf en  aan de Crûte van Les Damps, waar men tegelijkertijd de Côte-des-Deux-Amants en het meer van Léry-Poses kan zien.


Bepaalde eeuwenoude bomen werden een wondermooi doel voor wandelingen: zoals: de beuk Tabouel, en de eik Leguay (in de bossen van Montaure).

 

Forêt

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article