Het kasteeltje van Manon (Pont-de-l'’Arche)

Publié le par Armand Launay

Manoir de Manon

 

Het is een mooi gebouw, dat in het begin van de 19de eeuw grotendeels werd heropgebouwd (sommige delen schijnen van de 17de eeuw te dateren). Vroeger noemde men het: “het oude kasteeltje”. Het bevindt zich in de rue Jean-Prieur, de straat van de markt.

  

Vroeger stonden er op die plaats andere gebouwen. In de 14de eeuw werd één ervan bewoond door de ridder van Jeucourt, die gezagvoerder was van Pont-de-l’Arche. Daarna woonde de hertogin van Longueville er, een gevolg van de gebeurtenissen van de Fronde, toen talrijke edelen in oproer kwamen tegen de koninklijke macht.

 

Van 1891 tot 1895 woonde hier de beroemde componist Jules Massenet. Hij componeerde in Pont-de-l’Arche de beroemde opera’s Werther (in 1892), Portrait de Manon (in 1893), Cendrillon (in 1895).

 

In 1897 kochten de ouders van de beroemde fotograaf Jacques-Henri Lartigue het kasteeltje. Hij bracht er zijn jeugd door en maakten er zijn eerste foto’s van Pont-de-l’Arche.Gedurende de eerste wereldoorlog, werd het kasteeltje bezet door het kader van de engelse luchtmacht.

 

Momenteel is de gemeentelijke kinderopvang in het kasteeltje onder gebracht. Deze werd op 7 november 1998 ingewijd door de vroegere burgemeester Mevrouw Paulette Lecureux. De kinderopvang “Bidibul”, verwelkomde zijn eerste 16 kinderen en bood slaapplaats voor 4 kinderen. Er kwamen ook kleuterleidsters. Deze burgemeester noemde het, het “kasteeltje van Manon”, in nagedachtenis van de componist Jules Massenet. 

 

Tegenover het kasteeltje, achter het postkantoor is er een speeltuin, die erg in trek is bij de families, die een wandeling door Pont-de-l’Arche maken.

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article