De boorden van de Eure en de Seine

Publié le par Armand Launay

Barque sur l'Eure

 

De gemeentegemeenschap Seine-Eure, waarvan Pont-de-l’Arche deel uitmaakt, heeft zijn naam niet gestolen. Behalve de “groene weg”, die Léry met Louviers verbindt, mag men zeker de hoge oevers van de Eure in pont-de-l’Arche en Les Damps niet missen. Deze oevers bieden een prachtig zicht op de keurige huizen, gebouwd onderaan de heuvel en op de eilanden tussen de Eure en de Seine. De toerist kan ongehinderd langs dit oude jaagpad wandelen. Heden te dage zijn het de zwanen (heel dicht te benaderen), de waterhennen en de eenden, die hier hun thuis hebben. Deze plek is zeer geschikt voor picknicks, een familiaal middagslaapje, een romantische wandeling of ook voor de vissers, de kajakkers... 

Vroeger lag de samenvloeiing van de Eure en de Seine ter hoogte van Les Damps. Nu komt het water van de Seine en de Eure samen in een reservoir in Pont-de-l’Arche. De grote werken van de jaren 1930 maakten van de Seine een kanaal tussen Manche en Parijs, waardoor  de samenvloeiing uitgesteld werd tot in Martot, tien kilometer stroomafwaarts.  

Wat kan de toerist bekoren?


 

-         De historische kern van Damps.

   

-         Afdalen naar het eiland Saint-Pierre, via de draaitrap, vertrekkend in het midden van de brug (momenteel zijn er werken).

   

-         Via de brug van Arronmanches, Pont Bailey, de Eure oversteken naar het eiland van Harcourt. Deze is een restant van de brug gebouwd bij de bevrijding door de Geallieerden, om niet alleen de Eure, maar ook de Seine te overschrijden.

  

-         De sportievelingen kunnen hun wandeling verder zetten in de richting van de oude abdij van Bonport. Langs de weg zijn er afspanningen om de schapen,die hier voorbij komen tegen te houden. Nadat men onder de ringmuur van Bonport is gelopen, wandelt men door de groene oevers van Criquebeuf en Martot. Voorzie je in de zomer van een stok,om de brandnetels weg te houden en in de herfst van laarzen.

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article